Procedury covidowe - PRACOWNICY OBSŁUGI

 

Procedury obowiązujące w Szkole Podstawowej nr 5 im. J. Korczaka w Zakopanem

w związku z powrotem uczniów od 1 WRZEŚNIA 2021 R.

zgodne z wytycznymi MENiN, GIS, MZ dla pracowników obsługi

  1. Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.
  2. Wszyscy pracownicy szkoły są zostali zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej – jednorazowe rękawiczki, osłonę na usta i nos.
  3.  Prace porządkowe będą codziennie monitorowane, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć , pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich.
  4. Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  5. Sale, w których przebywają uczniowie są wietrzone raz na godzinę, w czasie przerwy.
  6. Wszystkie przedmioty w sali należy dezynfekować raz w ciągu zajęć opiekuńczo –wychowawczych.
  7. Wszystkie sprzęty znajdujące się na sali gimnastycznej muszą być dezynfekowane po każdych zajęciach również podłoga.
  8. Wszystkie dostępne toalety są dezynfekowane na bieżąco.
  9. Wszystkie powierzchnie, korytarze, klamki, włączniki światła  znajdujące się w bezpośrednim kontakcie z dziećmi  są dezynfekowane co 2 godziny.
  10. Po zakończonych zajęciach  wszystkie sale, korytarze, ubikacje są dokładnie sprzątane i dezynfekowane.
  11. Personel kuchenny i obsługa będą przestrzegać dystansu społecznego wynoszącego 1,5 m.
  12.  Nauczyciele i inni pracownicy szkoły powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m.
  13. W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych są umieszczone plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji rąk.
  14. Wszyscy pracownicy zostali zapoznani znać procedury postępowania w przypadku wystąpienia niepokojących objawów.
  15. Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzono zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników, odległości stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe – środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. Szczególną uwagę zwrócono na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
  16. Do korzystania z  posiłków zostały wyznaczone specjalne pomieszczenie jadalni. Wprowadzono zasadę zmianowego wydawania posiłków, zachowując dystans społeczny między uczniami korzystającymi z obiadów oraz zastosowano jednorazowe pojemniki na żywność oraz jednorazowe sztućce. Wprowadzono obowiązkową dezynfekcję blatów stołów, poręczy i krzeseł po każdej grupie oraz po skończonym wydawaniu posiłków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Anna Sokołowska