Organizacja zajęć w szkole:
- 1. Do szkoły mogą uczęszczać uczniowie bez objawów chorobowych (infekcje dróg oddechowych) oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji domowej.
- 2. W szatni szkolnej każda klasa korzysta z odrębnego, wskazanego boksu lub miejsca przeznaczonego na szatnię.
- 3. W przestrzeniach wspólnych (szatnia, korytarze szkolne, biblioteka, świetlica, jadalnia) obowiązuje dystans min. 1,5 m oraz obowiązek zakrywania ust i nosa maseczką.
- 4. Przed rozpoczęciem zajęć przypomina się uczniom o obowiązku mycia lub dezynfekowania rąk w wyznaczonych miejscach.
- 5. Każda grupa uczniów (oddział klasowy ) przebywa w wyznaczonej stałej sali lekcyjnej, a w czasie przerw na wyznaczonym dla klasy szkolnym korytarzu.
- 6. Uczniowie korzystają z własnych przyborów i podręczników. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami. W miarę możliwości przybory i podręczniki można zostawiać
w szkole.
- 7. Uczniowie korzystają z częstego pobytu na świeżym powietrzu, organizowane są w ramach zajęć wyjścia w miejsca otwarte ( boisko szkolne, park, las, itp) z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
- 8. W sali gimnastycznej w tym samym czasie mogą przebywać maksymalnie dwie grupy uczniów.
- 9. Sprzęt sportowy oraz podłoga w sali gimnastycznej są dezynfekowane lub myte detergentem w miarę możliwości po każdych zajęciach.
- 10. Sprzęt w sali komputerowej jest dezynfekowany po każdych zajęciach.
- 11. Zajęcia świetlicowe odbywają się zgodnie z planem (przed i po lekcjach).
- 12. Biblioteka szkolna pracuje według ustalonego wcześniej harmonogramu. Zwracane książki należy umieścić w przygotowanym pojemniku, uwzględniając konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotece.
- 13. Zajęcia dodatkowe, rozwijające, rewalidacyjne, pedagogiczne logopedyczne dla klas 1-8 odbywają się zgodnie z planem. Konsultacje dla klasy 8 odbywają się zgodnie
z harmonogramem.
- 14. Ogranicza się przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum.
- 15. Na terenie szkoły umieszczone są plakaty z zasadami prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk.
- 16. W szkole na bieżąco dezynfekowane są urządzenia sanitarno – higieniczne.
Rodzice (opiekunowie):
- 1. Nie posyłają do szkoły dziecka, jeżeli występują u niego objawy chorobowe lub domownicy przebywają na kwarantannie albo w izolacji.
- 2. Odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły , zachowując zasady:
a) 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi;
b) dystansu do kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min, 1,5 m;
c) dystansu od pracowników szkoły min.1,5 m;
d) stosowanie środków ochronnych: osłona ust, nosa, używanie rękawiczek jednorazowych lub dezynfekowanie rąk.
- 3. Zapewniają dziecku indywidualną osłonę nosa i ust do zastosowania w przestrzeni publicznej oraz w przestrzeni wspólnej szkoły-zgodnie z aktualnymi przepisami prawa. Zaopatrują również dziecko w chusteczki higieniczne suche lub nawilżone.
- 4. Przypominają dzieciom o zakazie zabierania do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
- 5. Zapewniają dziecku na czas pobytu w szkole wodę lub inny zdrowy napój w podpisanej butelce oraz zapakowane, zabezpieczone drugie śniadanie.
- 6. Systematycznie przypominają dziecku o podstawowych zasadach higieny, takich jak: zasłanianie oczu i nosa w przestrzeni publicznej, częste mycie rąk wodą i mydłem, zwracają uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kaszlu, itp.
- 7. Są zobowiązani do niezwłocznego odbierania połączenia telefonicznego ze szkoły, zgłaszania zmian numerów telefonów, które są szybką ścieżką komunikacji.
Nauczyciele:
- 1. Przypominają rodzicom i dzieciom o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny oraz wyjaśniają, dlaczego zostały wprowadzone.
- 2. Sprawują opiekę nad uczniami podczas dyżurów międzylekcyjnych.
- 3. Systematycznie wietrzą sale lekcyjne podczas przerw i po dezynfekcji pomieszczenia.
- 4. Dbają, aby pozostałe osoby pracujące w budynku szkoły bez potrzeby nie kontaktowały się
z uczniami, nad którymi sprawują opiekę.
- 5. Organizują wyjścia na świeże powietrze, w otwarte przestrzenie, na boisko szkolne
z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej.
- 6. Monitorują systematyczne dezynfekowanie wykorzystywanych przyborów sportowych oraz urządzeń komputerowych.
- 7. Tak organizują opiekę, aby uniknąć większych skupisk uczniów w jednym miejscu (np.
w czasie lekcji dwie grupy na boisku szkolnym w tym samym czasie; w czasie przerw dbanie o zachowanie bezpiecznego dystansu między uczniami).
- 8. Izolują dziecko w osobnym pomieszczeniu (izolatorium), jeżeli u ucznia występują niepokojące objawy chorobowe, niezwłocznie informują o tym fakcie rodziców oraz dyrekcję szkoły.
Pracownicy obsługi i administracji:
- 1. Do pracy przychodzą jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
- 2. Wszyscy pracownicy mają obowiązek zasłaniania ust i nosa we wspólnych przestrzeniach.
- 3. Prace porządkowe są codziennie monitorowane, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal lekcyjnych, pomieszczeń sanitarno – higienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji ( co 2 godziny) powierzchni dotykowych - poręczy, klamek,włączników światła.
- 4. W czasie dezynfekcji ściśle należy przestrzegać zaleceń producenta. Ważne jest przestrzeganie czasu niezbędnego na wywietrzenie dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- 5. Wszystkie sprzęty znajdujące się w sali gimnastycznej ( oraz podłoga) muszą być dezynfekowane po każdych zajęciach.
- 6. Wszystkie dostępne toalety dezynfekowane są na bieżąco.
- 7. Po zakończonych zajęciach wszystkie sale, korytarze, toalety są dokładnie sprzątane
i dezynfekowane.
- 8. Pracownicy szkoły zachowują między sobą dystans społeczny w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m.
- 9. Na bieżąco uzupełniane są niezbędne środki czystości oraz ręczniki papierowe, mydła w płynie, płyny dezynfekujące.
Zasady bezpiecznego spożywania posiłków:
- 1. Posiłki wydawane są na stołówce szkolnej zgodnie z obowiązującymi procedurami zapewniającymi prawidłowe warunki sanitarno – higieniczne.
- 2. Spożywanie posiłków odbywa się w tych samych grupach, z zachowaniem bezpiecznego dystansu.
- 3. Blaty stołów i poręcze krzeseł dezynfekowane są po każdej grupie.
- 4. Dania i produkty są podawane przez osobę do tego wyznaczoną.
- 5. Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowiska do wydawania posiłków, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.